“Türkiye İçin Bir Yol Haritası”
Bu kitap çalışması, ulusal ekonomik kalkınma politikalarında kümelenme yaklaşımının nasıl oluşturulması ve bu oluşuma bağlı olarak nasıl bir yol haritasının ortaya çıkarılması amacını taşımaktadır. Çalışmanın amacına dayalı olarak kitap iki ana bölümden müteşekkildir.
Kitabın birinci bölümü Ahilik Tipi Örgütlenme Modeli’nden başlayarak mekânların sosyoekonomik gelişim sürecinin temellerini ve bu süreçte endüstriyel kümelenme yapılanmalarının ilk oluşumunu, buna bağlı olarak iktisadi yerleşme davranışlarının nedenlerini (modellerini-boyutlarını) tarihsel bakış açısı ile değerlendirmektedir.
Kitabın ikinci bölümü ise kümelenme temelli bir kalkınma programının Türkiye’ye özgün yol haritasını ortaya çıkarmak için gerekli bilgileri arz etmektedir.
Kitapta, ulusal kalkınma hamlesinin gerçekleştirilebilmesi için kümelenme geliştirme çalışmalarının makro, mezo ve mikro düzeyde genel bir çerçevesini çizmiş ve atılacak (acil) adımların stratejik boyutlarını ifade etmeye gayret göstererek bir yol haritası çizilmeye çalışılmıştır.
Kapsamlı bir literatür incelemesiyle hazırlanan bu eserde çok disiplinli çalışmalar göz önüne alınarak bir sentez yapılmıştır. Böylelikle Ahilik Tipi Örgütlenme Modeli’nden sonra geliştirilmek istenen üretim modellerine yönelik kuram ve uygulamalar tarihsel süreçler dikkate alınarak incelenmiş; kümelenme temelli bir kalkınma programının Türkiye’ye özgü yol haritasını ortaya çıkarmak için gerekli bilgiler toplanmıştır.
İlk ve orta eğitimini Elazığ’da tamamladı. Lisans öğrenimine İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fizik Mühendisliği Bölümü’nde başladı. İkinci lisans öğrenimini İnönü Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü’nde tamamladı. YÖK’ün ulusal sınavında başarılı olarak araştırma görevlisi oldu ve yurtdışı lisansüstü araştırma bursunu kazandı. Yüksek lisans öğrenimini Coventry Üniversitesi-İngiltere’de bitirdi. Doktora çalışmasına Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde devam etti ve Rekabet Stratejilerinin Firma Performansına Etkileri: Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Değer Zinciri Faaliyetlerinin Aracılık Rolünü Dikkate Alan Bir Araştırma başlıklı tez ile doktora öğrenimini tamamladı.Düzce Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı ve aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Gedik Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde dönemsel dersler verdi. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bilimsel çalışmalarda bulundu.Başta bilim felsefesi ve örgüt kuramları olmak üzere, örgütsel strateji, kalkınma stratejileri, girişimcilik, devlet örgütü stratejileri, liderlik ve özellikle örgütlerin yönetimi konusunda bilimsel araştırmalarda bulundu. Bu konularda çalışmalar yaparak çeşitli bilimsel dergilerde makaleler ve bu konular ile ilgili kitaplar yayınladı. Aynı zamanda ulusal düzeyde 50’den fazla bilimsel projeye imza attı ve yürütücülüğünü yaptı.Araştırmaları; ideal devlet örgütü, sosyal devlet örgütü ve özellikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün stratejik liderliği ışığında gerçekleştirilen konular üzerine devam etmektedir.
Hayat Yayıncılık İletişim Yapım
Eğitim Hiz. ve Tic. A.Ş.
Adres: Molla Gürani Mahallesi Oğuzhan Caddesi
No: 15 Yuvam Apartmanı Kat: 3 Daire: 5
34093 Fatih / İstanbul
Telefon: +90 (212) 613 11 00
Faks: +90 (212) 613 11 55
Satış ve Pazarlama: siparis@hayatyayinlari.com
pazarlama@hayatyayinlari.com
Dosya gönderimi (Editorya): editor@hayatyayinlari.com
Web: www.hayatyayinlari.com